Wednesday, June 24, 2009

lengkong ke cincau?

Aku tengah kelam-kabut. Dress up dah cincai habis. Tudung dah senget benget. Aku baru perasan selipar aku sebelah kaler lain masa dalam kereta. Aku terus buat drift kat depan surau kampung aku sambil terdengar bunyi sreeeetttt kat bonggol tu. Melambung aku. Kepala cecah bumbung. Aku syak bawah kereta aku dah macam tapak selipar adik aku ni. Aku sempat menjeling kat Pak Imam kat surau tu, dia terkumat-kamit jampi apa tak tahu la sambil urut dada. Nanti raya aku pergi minta maaf.

Tadi Tokei call cakap dengan dialog yang agak menyentap jiwa tapi di'translate'kan dengan ayat yang lebih mudah difahami macam ni la,

"Hang nak datang pukul berapa ni? Aku tengah kalut macam lipas hilang anak, hang boleh pula buat datang lambat-lambat? Gaji potong! Nanti singgah beli cincau satu bungkus. Jangan lupa tu!" Pap terus dia letak. Tak sempat aku nak bagi salam. Nak tergelak pun ada, boleh pula dia buat lawak peribahasa.

Sampai kat kedai runcit sebelah Kedai Pak Man Kudung, aku terus tarik handbreak. Perghh bunyi mengancam siut. Sreeeeeeeeeetttttttttt. Kali ni panjang lagi. Aku terus masuk dengan terkocoh-kecah sambil mengorder dari jauh.

"Bagi cincau satu!"

"Cincau tak ada. Dah pi balik la."

Oh man! Kat mana lagi aku nak cari cincau ni. Jam dah pukul berapa. Kat gerai nanti aku pasti kena kaw-kaw punya dengan Tokei. Nak menggigil pun ada. Kedai lain ambil masa 8 minit. 8minit beb. Time is money!

"Cincau tak ada. Lengkong ada la. Nak satu ke?" Pak Sood bersuara tiba-tiba diiringi gelak hinggut-hinggut.

Aku patah balik pergi ke kereta. Buka semua laci yang ada. Cari bawah tikar getah lapik kaki, kotak kecil macam ashtray kat pintu, kat dalam kereta hot wheels 4 biji kat atas dashboard. Semua aku kutip. Satu pun aku tak tinggal.

Pelepaaanngg! Aku baling duit syiling sepuluh sen penuh, ada la dalam seringgit setengah kat meja Pak Sood. Nak mencarut tak baik pulak Pak Sood dah tua. Lagipun aku tau dia nak bergurau. Apa yang mampu aku cakap,

"WTF!!" Tapi dalam hati je la. Aku start kereta, main-main minyak sikit bagi berasap satu kedai pastu pecut. Tapi pelik kenapa slow je.

Dem! Aku tak turunkan handbreak!

Sepanjang perjalanan semua orang pandang-pandang aku. Lagi-lagi kat trafik light. Peduli apa aku. Kusyen seat co-pilot dah hancur aku cakar. Stereng dah agak bengkok. Aku pun tau bengang jugak.

***

Sampai kat gerai Tokei diam je tak berani cakap sepatah lepas tengok kereta aku jadi macam tu. Siap hulur air kelapa segelas. Nasib baik ada Tokei yang berjiwa memahami.

6 comments:

Anonymous said...

haha.asal xlempang je pakcik tu.

Kuda Kertas said...

menarik cte tu..hehehe..lwk2..

RobinHood said...

Mcm Kucink Cakar Kusyen Sampai Koyak. .Kisah Betul Kew Menyedapkan Cerita neh. .?
;p

m.a.n.n.e.q.u.i.n said...

Anonymous : tak baik lempang warga emas..hehe

Kuda Kertas : thanx2..crite awak pun menarik ;)

RobinHood : actually kusyen tu dah memang koyak..cakar sikit terus terburai..haha

Anonymous said...

xpe lempang kalo kite niat baik.

KeyrOL Zaman Razak said...

haha..tak boleh belah btol..
mengekek2 aku gelak
membayang situasi cerita kamu nie..ahaha,..