Wednesday, March 30, 2011

seringgit



Scott dah lip lap lip lap tunjuk tanda dia dah nak mati kehausan. Gua mula lah panik. Selalunya kalau dah tinggal dua bar pun gua dah menggelabah habis. Inikan dah berkelip kelip. Macam mana gua boleh tak perasan pun gua tak pasti. Yang gua pasti, gua memang cuak habis. Kalau setakat tukar tayar, gua champion lagi. Tapi kalau dia mati tengah jalan, siapa nak tolong tolak Scott ni?

Gua pun mula memecut mencari petrol station. Malangnya petrol station dari tempat gua agak jauh juga. Gua tak peduli apa, terus pecut secara berhemah. Sampai je di situ, gua mula gagau sana sini cari duit. Dalam drawer, dalam dashboard, bawah seat, celah lipatan baju. Kumpul punya kumpul jumpa lah dalam sepuluh ringit. Phew, nasib ada.

Gua pun pergi lah ke kaunter nak bayar. Gua cakap kat kakak tu, pump number 6 sepuluh ringgit. Gua pun pass la duit lalu patah balik nak isi minyak.

Gua pull the trigger orang putih kata tapi dia punya slow memang kaw kaw! Apahal dah seminit pun baru masuk lima puluh sen? Gua sabar. Maybe pam ni slow sikit kot. Dah dua minit, baru lapan puluh sen. Hey, mula gua naik hairan. Tiba-tiba, pupp! Berhenti dah. Aik, takkan seringgit je dah jem pam ni?

Gua ketuk ketuk ala kadar, gua letak pam tu kat tempat dia balik, lepas tu gua angkat balik, gua try lagi. Tak keluar juga. Gua mula panas. Hari pula memang agak panas. Ketiak gua tak payah cakap lah dia punya lebat berhujan. Gua dengan cepat jalan menuju ke kaunter tadi.

"Kak, awat pump tu rosak ka?"

"Rosak? Eh, okay je ni adik."

"Awat dia masuk seringgit je kak? Saya duk try dari tadi tak boleh boleh pun."

"Eh, yeke? Awak bagi berapa tadi?"

"Sepuluh ringgit kak."

"Okay, nak balance. Sembilan ringgit."


Pelepoww!


Gua terajang cermin kaunter tu sedas! Okay part ni gua tipu je.






***





Gua pergi cakap baik baik dengan kakak tu. And then dia suruh gua pump balik lagi sembilan ringgit. Buat lawak pula dia!




Friday, March 25, 2011

sucker punch is awesome!











Disebabkan best sangat cerita ni, dan gua dapat tiket pada harga RM6 sahaja, gua nak jerit;



"Sucker Punch B E S T!!!!!"









Siapa tak pergi tengok, rugi.















Emily Browning sangatkah HOT! Phewww. Gua jeles.







Tuesday, March 22, 2011

Saturday, March 19, 2011

benda benda lawak

Harini penuh dengan gelak saja. Asyik gelak huha huha saja. Dari petang bawa ke malam. Macam macam benda jadi yang buat gua tergelak bahak bahak kecil.

First, gelak sebab langgar bumper jalan sampai calar Scott. Sumpah lawak. Sebab masing masing terus diam lepas tu. Pucat je muka. Gua rasa macam bawak empat orang vampire je dalam kereta. Itu pun sebab berebut taknak bagi seorang vampire tu tengok benda rahsia dalam kotak tu. Padahal mana ada pun. Over sangat sampai tak nampak bumper terus langgar. Lepastu masing masing diam. Gua je hinggut hinggut bahu tahan gelak.

Kahkahkah!

Second, benda lawak ni jadi masa gua nak pergi rumah member gua. Nak pulangkan berodben dia. Gua pinjam dah enam bulan lupa nak pulang balik. Gua baru je buka pintu bilik dia, tiba tiba gua nampak kerusi dia bergerak gerak. Yang gua sempat nampak, tangan dia tarik kerusi tu. Ya, dia cuba bermain cak cak bawah meja. Lepas tu dia boleh duduk diam je bawah meja tu. Bajet orang tak perasan la tu. Padahal gua sampai tergolek golek dah bantai gelak.

Kahkahkah!

Third, ni lagi satu benda buat gua gelak sampai menitis air mata. Gua punya gelak kahkahkah sampai roommate gua terjaga. Sorry babe. Tapi ini sumpah lawak. Memang champion lah orang putih kata. Jangan eksyen sangat dude. Terhuyung hayang juga kena campak.

KAHKAHKAH!







***



Orang tua tua kata tak elok gelak banyak sangat. Nanti menangis. So kawal sikit pergelakkan anda. *Pesanan untuk diri sendiri*

Thursday, March 17, 2011

nombor dua

Semalam gua pergi swimming. Pergi swimming pun dapat duit, siapa taknak, ye idak? Tapi semalam tak ramai yang swimming. Tak ramai perempuan. Tapi lelaki ramai. Hehe. Tapi semua junior la pula. Baru ingat nak peewit peewit.

Sebelum masa tamat, geng lelaki ni buat challenge. Gua tanpa segan silu terus accept the challege! Sebelum wisel bunyi, gua baru perasan yang gua seorang je perempuan yang join. Patut lah masing masing duk pandang pandang je aku.

"Ah, sudah tentu lah gua akan kalah. Berenang pun terkedek kedek. Dah la budak budak ni macam power je semua. Masing masing buat muka bengis je." Gua bermonolog dalam hati. Tapi gua tetap cool dalam ketar.


Feeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeettt!


Wisel buatan mulut member gua berbunyi. Lonjakan pertama gua tak berapa kemas. Kucar kacir juga nak balance balik posisi badan yang dinamik. Tapi gua acting cool je. Senior lah katakan.

Sampai je kat hujung kolam, gua terus berhenti ambil nafas panjang. Cungap cungap perkara biasa lah bila dah lama tak training. Gua tengok seorang budak dah patah balik.

"Woi, kena patah balik ke?" Tanya gua dekat member gua selaku wisel tadi.

"Hai, takkan dah give up kot?" Dia balas.

Gua tengok ramai budak budak lain kat tengah tengah lagi. Tapi gua tak pasti menghala ke mana. Disebabkan kalut, gua terus terjun patah balik.

Kecepuh kecepah kecepuh kecepah sampai juga gua ke tempat start tadi. Sepanjang perjalanan tadi, gua sempat berfikir. Multitasking juga gua ni. Sambil berenang boleh berfikir sejenak. Gua fikir, tak apa kalau kalah. Depa takkan gelak punya. Gua kan senior. Gua dah ready terima kebenaran.

Gua angkat muka je. Gua tengok ada gua dengan seorang budak yang laju tadi tu saja. Eh? Eh? Eh?!

Gua nombor dua?!

Gua nombor dua!!





Kehkehkeh. Power juga gua ni. Tak sangka. Senior lah katakan.



***


Masa gua tahu gua dapat tempat nombor dua, gua punya lah eksaited. Siap jerit yeeeehaaaa! Tapi semua orang pun buat tak tahu je. Malu lah juga. Gua kan senior..

Monday, March 14, 2011

goodnight goodnight





Videografik yang cantik. Aku harap dapat buat satu video yang cantik macam ni. Tapi aku tak berapa kreatif. Maybe boleh praktis. Siapa nak join projek aku ni sila angkat tangan.

i do






Lagu yang ceria untuk hari Isnin yang ceria.





To Uncle Gedek, I think this song suits your butwearenotalone blog. Hehe. Check this out!

Saturday, March 5, 2011

ibu dan ayah




Semalam gua balik Mencester. Tapi balik ikut highway PLUS. Dah lama juga tak pekena scene highway ni. Selalu gua ikut jalan bawah saja. Seronok sikit usha pakwe suburb. Tapi disebabkan semalam gua balik nak kena ambil adik gua sekali kat matrik Gopeng, gua tune kepala ke arah highway highway lah juga.

Gua balik Mencester sebab ada sebab. Sebab nak celebrate birthday ibu dan ayah gua. Ibu gua satu Mac, ayah gua tiga Mac. Tapi ayah gua tua lima tahun. Setiap tahun wajib belikan depa hadiah, kalau tak nanti sampai ke tahun depan kena ungkit. Lepas tu baru kalut nak belikan macam macam tapi semua di reject sebab tak bagi time birtday celebration. So semalam gua dah ready dengan dua hadiah, perfume untuk ibu, tshirt untuk ayah.

Gua tahu. Gua tahu gua anak yang baik. Terima kasih. *pang!*

Sebelum sampai rumah, gua dengan adik gua singgah lah ke Resepi Rahsia untuk membeli sebiji kek. Punyalah pening tak tahu nak beli kek apa. Kali ini kononnya tak nak beli ciskek lagi sebab setiap harijadi wajib beli ciskek. Gua try beli kek Macademia Butterscotch. Dekat Resepi Rahsia boleh pula terjumpa dengan famili kawan ayah gua. Salam salam sikit. Bersembang kejap.

"Cik Usop makan ke?" Adik gua buat buat bertanya walaupun dah nampak Cik Usop tengah suap spegeti carbonara dalam mulut dia.

"A ah. Tengah makan la ni. Kamu beli kek ke?" Cik Usop pula bertanya setelah nampak kami duk pilih pilih kek tadi. Tipikal betul borak borak macam ni.

"A ah. Nak celebrate ibu dengan ayah."

"Oohh. Anniversary ke?" Cik Usop semakin berminat.

"Eh, takde lah. Birthday depa. Minggu yang sama."

"Alololo suwitnya kamu. Nak buat surprise la kononnya ni?"

"Hehe. Takde lah surprise sangat Cik Usop. Biasa biasa je. Ok lah kami nak balik dulu."

"Okay kirim salam kat mak ayah ye."

Lepas salam salam sikit, kami pun pulang ke rumah. Sampai je kat rumah, kek kami sembunyi dulu dalam kereta. Eh mana ada surprise, sikit sikit je. Sikit apa sampai cair kek tu.

Tak sempat nak buka tudung, mak gua dah ajak keluar balik. Pergi makan. Lapar katanya. Kami pergilah makan di kedai biasa. Sebab bajet gua sudah habis. Kehkehkeh.

Masa kat kedai, tengah syok sembang sembang, adik gua tiba tiba mencelah.

"Ayah, Ibu, Cik Usop kirim salam. Tadi jumpa dia."

Ayah gua dah buat muka kurius.

"Jumpa kat mana?"

"Err..err..Kat kedai makan tadi."

"Eh, kedai makan mana? Dah makan ke tadi?"

"Alaaa ayah ni..Baru nak buat surprise. Kan dah tak jadi!" Gua jadi emo tiba tiba dan seterusnya membocorkan sedikit surprise yang kami plan tu. Padahal ayah tak kata apa pun.

"Kahkahkah! Dah bocor rahsia!" Okay ayah menang. Fine!

Balik je rumah, gua pun terus je bawa kek keluar letak depan ibu dan ayah suruh setup sendiri tempat. Sebab gua merajuk.

Tak ada lah. Tipu je.

Gua dengan adik adik gua setup meja. Pasang lilin. Paksa ibu dengan ayah duduk rapat rapat sikit sambil sama sama pegang pisau. Ibu dengan ayah tersangat lah bermacam macam perangainya malam tu. Mengantuk lah. Boring lah. Nak baring lah. Nak tengok tivi lah. Dan dan!


Tengok tu. Ibu time time ni nak tidur. Ayah pula nak pegang pisau sorang sorang. Sila abaikan lighter tu.

Baju ayah gua pakai tu baju yang gua bagi. sampai ke hari ni tak nak tukar. Pagi pagi tadi gua tengok dia terus pakai baju tu balik. Ibu pula taknak pakai perfume. Takut habis katanya.




Comel!


***


Petang ni dah nak balik Serdang balik. Siapa nak teman jalan empat jam??





Friday, March 4, 2011

hari yang aneh



Hari yang aneh ini dimulakan pada waktu petang tadi. Ada sesi beramas mesra di antara pihak scholarship dengan students. Ada gua, dan juga kawan kawan gua. Gua namakan seorang sebagai Senah dan seorang lagi Ramelah.

Sebelah gua Ramelah. Tengah tengah sesi dia boleh buat kelakar bila tiba tiba sakit perut. Bukan itu saja, bertambah kelakar bila sakit perut tu berjangkit dengan gua dan Senah sekali.

Aneh bukan?

Jadi, berpusu pusu lah kami ke tandas untuk melepaskan hajat yang terpendam.

Usai berurusan, kami bertiga pulang ke tempat duduk masing masing. Suasana semakin muram. Kelopak mata masing masing mula melayu. Tiba tiba muncul satu permainan baru. Permainan 'cacing kerawit'.

Aneh bukan?

Lalu kami bermain dengan bahagianya.

Setelah selesai sesi beramas mesra, perut masing masing mula mendayu dayu. Kami ambil keputusan yang paling bernas untuk ke pasar malam. Kami pergi naik Morad. Morad ni kepunyaan Senah. Macho gila gua cakap lu! Turun je kereta, kami nampak makcik pakai tudung dengan meksi singkat paras lutut.

Aneh bukan?

Tapi kami membeli belah dengan gembiranya.

Balik kolej, terus parking Morad kasi cantik cantik lalu masing masing kalut nak melahap hasil shopping tadi. Terus lah ke rumah Senah dan Ramelah. Kami bersila beramai ramai dan ready untuk makan. Tiba tiba ada ketukan gung gung gung kat pintu rumah. Suddenly ada sesi terjah menerjah pula.

Aneh bukan?

Tapi kami ketawa-sepuas-puasnya-tak-boleh-berhenti sampai ke malam.

Bila malam menjelma, kami mula bergossip sakan. Rakan rakan artis yang lain mula atur tempat untuk meet up. Sesi bergossip pun bermula. Pung pang pung pang bergossip, kami pun mahu pulang. Sebab gua punya esaimen bahasa arab belum siap lagi. Study tetap study beb. Sebelum pulang ada sesi kejar mengejar pula dengan Senah.

Aneh bukan?

Sampai je di kamar, masing masing kalut buka fesbuk la apa lagi. Yang agak demm di situ bila mana si Senah berjaya meng'hack' akaun gua. Mula la timbul status status yang agak psiko di wall gua dan wall orang lain juga. Mula mula gua layankan saja. Lepas tu gua sendiri dah rasa macam ada split personality, gua terus pergi ambush Senah sambil mengugut nak buat benda jahat dekat dia. Tiba tiba ada seekot burung kelicap sesat masuk rumah. Kepala dia terkena kipas lepas tu terbang macam pening pening. Gua berjaya mempamerkan pelbagai aksi menarik juga semasa nak tangkap burung tu nak lepaskan kat luar.

Aneh bukan?





What a weird day. But everyone has a good laughter at the end of the day.




***


Penat juga kalau hari hari jadi hari yang aneh macam hari ni ye.



Thursday, March 3, 2011

benda benda cool






Okay, sekarang gua rasa cool balik. Gua suka bila gua rasa cool.



***


Gua suka lelaki yang berambut afro. Sekian terima kasih.







Wednesday, March 2, 2011

giant



Kalau dah nama pun giant, tak perlu lah nak pakai high heels bila nak berjalan dengan member yang comel comel.




Kan dah kena halau. Jalan jauh jauh sikit, depa kata. Kahkahkah



***



Gua teringin juga kadang kadang nak pakai heels..



when is my turn?



Setelah mengetahui kebenaran, aku mula rasa tak cool.






Aku rasa L O S E R !





Tuesday, March 1, 2011

jom baca doa




Jom baca doa jangan malas malas!


***




Gua rasa semakin hari semakin malas, lupa diri lepas tu menyesal, lepas tu buat balik. Maybe because I'm just too far from Him..

baru beli sikat

Semalam beli sikat. Teruja!


Setelah empat tahun tak pernah beli sikat.






Teruja!



Heeee :)
(Letak smiley sikit sebab tersangat teruja)




***



Jangan nak komplen komplen pasal rambut gua lagi ok!