Friday, June 19, 2009

bungkus air

Kes 1

"Kak, bagi air tebu dua.Ikat mati tau!"

Tangan aku terhenti. Aku pandang brader tu. Brader tu pandang aku. Keningnya diangkat dua kali. Aku bersedia.

"Bang, sian kat air ni bang. Abang suruh ikat dia mati."

Brader tu sengih. Dalam hati mesti dia cakap, faham-faham je la. Nak buat lawak pulak minah ni. Kalau aku tokei dah lama aku fired je.

"Ok siap! Satu ringgit please!"

Brader tu bayar dan terus buat wheely motor dia sedas kat depan gerai.

***

Kes 2

"Kak, bagi air tebu dua bungkus. Jerut tau."

Tangan aku terhenti. Tokei dah gelak. Dia dah dapat detect apa yang bakal aku ucapkan.

"Sampai hati abang suruh saya jerut air ni. Air ni tak bersalah bang. Abang tak kesian ke?"

Brader tu terus bagi kata-kata hikmat slang utara free-free kat aku. Nasib baik dia dah bayar dah.

***

Kes 3

"Kak, bagi air tebu tiga!"

"Ni nak bungkus biasa ke? Bungkus biasa-biasa je la ye."

Eh,eh akak ni. Dia tanya, dia pulak yang jawab. Sesuka hati pulak dia decide kat aku. Aku agak ini adalah ayat-ayat terbitan hati brader tu.

"Ada bungkus yang luar biasa ke kak? Kahkahkah!" Brader dengan member dia gelak sakan.

Aku bungkus laju-laju pastu campak kat kereta brader tu. Nasib baik masuk ikut tingkap yang terbuka. Aku sambung membelah pisang.

***

Apa kes ni??

3 comments:

KeyrOL Zaman Razak said...

kak!
nak air tebu 4.
tak payah ikat yea..
sbb saye kesian kat air tue.!!
hehe!
sekali lagi aku berguling2..kah!

Anonymous said...

kak?
hahahahahah
dorg pggl ko kak
pastu ko bls blk "bang"
hahhahaha




u-know-who-i-am,
<"chocolate" cake baker>

m.a.n.n.e.q.u.i.n said...

aku saje je bagi pitching naik ssikit kat word "abang" tu supaya mereka mereka itu sedar akan kemudaan aku..


i-dont-know-who-u-are-sipembuatkekcekelat,

lala