Tuesday, July 21, 2009

fit

Aku sudah pulang. Tok guru yang khabarnya sangat hebat hanyalah bahan gurauan semata-mata. Ilmu beliau sekadar runcitan biasa sahaja. Aku cancel program pertapaan. Kalau setakat nak bagi ceramah cinta, aku beli dvd pasang kat rumah goyang kaki sambil minum iced lemon tea tengok lagi sedap.

Masa di gua haritu, ada juga aku buat yoga seround dua. Tok guru punya pasal la ni sampai aku boleh sangkut kaki kat leher. Balik kolej, aku nak try test tahap kecargasan badan aku. Setakat yoga-yogi tu semua orang boleh buat. Slo-mo je. Aku kasi up sikit dengan mencabar badan sendiri untuk berlari lari di sekitar kolej. Kasi kencang sikit paru-paru bergerak. Baru la remaja beb!

Roomate aku gerak bangun Subuh dah dekat pukul 7. Terima kasih diucapkan kerana jikalau tiada gerakan dan sentuhan kasar beliau aku pasti burn je Subuh tu. Lepas Subuh aku termenung sekejap untuk memotivasikan diri. 2 minit aku siap berpakaian ala Son of Rambow sambil cucuk earphone kat telinga buka lagu kuat kuat untuk memastikan kadar pendengaran aku bertambah mantop 20 tahun akan datang. Kasut aku pilih yang 'luck'. Kasut Power kesayangan. Mahal jugak aku beli haritu. Dalam 40riban.

Sudah stretch up apa yang patut, aku mulakan langkah dengan Bismillah. Barulah berkat. Langkahan pertama memang selalu terrbaik. Start langkah kedua rasa lain macam. Langkah ketiga tiba-tiba rasa sayu. Langkah kelima kaki dah lembik! Ciss, tok guru mana bagi ajaran sesat kat aku sampai kaki asyik nak naik ke leher saja ni??!

***

Badan dah tak fit. 2bulan setengah terperap kat rumah tanpa aktiviti lasak membuatkan aku jadi malas. Gemuk jangan cakap. Tahap anak gajah sudah. Esok aku marathon dari Serdang sampai Lumut. Tengok fit tak fit punya berangan!

1 comment: