Saturday, March 5, 2011

ibu dan ayah




Semalam gua balik Mencester. Tapi balik ikut highway PLUS. Dah lama juga tak pekena scene highway ni. Selalu gua ikut jalan bawah saja. Seronok sikit usha pakwe suburb. Tapi disebabkan semalam gua balik nak kena ambil adik gua sekali kat matrik Gopeng, gua tune kepala ke arah highway highway lah juga.

Gua balik Mencester sebab ada sebab. Sebab nak celebrate birthday ibu dan ayah gua. Ibu gua satu Mac, ayah gua tiga Mac. Tapi ayah gua tua lima tahun. Setiap tahun wajib belikan depa hadiah, kalau tak nanti sampai ke tahun depan kena ungkit. Lepas tu baru kalut nak belikan macam macam tapi semua di reject sebab tak bagi time birtday celebration. So semalam gua dah ready dengan dua hadiah, perfume untuk ibu, tshirt untuk ayah.

Gua tahu. Gua tahu gua anak yang baik. Terima kasih. *pang!*

Sebelum sampai rumah, gua dengan adik gua singgah lah ke Resepi Rahsia untuk membeli sebiji kek. Punyalah pening tak tahu nak beli kek apa. Kali ini kononnya tak nak beli ciskek lagi sebab setiap harijadi wajib beli ciskek. Gua try beli kek Macademia Butterscotch. Dekat Resepi Rahsia boleh pula terjumpa dengan famili kawan ayah gua. Salam salam sikit. Bersembang kejap.

"Cik Usop makan ke?" Adik gua buat buat bertanya walaupun dah nampak Cik Usop tengah suap spegeti carbonara dalam mulut dia.

"A ah. Tengah makan la ni. Kamu beli kek ke?" Cik Usop pula bertanya setelah nampak kami duk pilih pilih kek tadi. Tipikal betul borak borak macam ni.

"A ah. Nak celebrate ibu dengan ayah."

"Oohh. Anniversary ke?" Cik Usop semakin berminat.

"Eh, takde lah. Birthday depa. Minggu yang sama."

"Alololo suwitnya kamu. Nak buat surprise la kononnya ni?"

"Hehe. Takde lah surprise sangat Cik Usop. Biasa biasa je. Ok lah kami nak balik dulu."

"Okay kirim salam kat mak ayah ye."

Lepas salam salam sikit, kami pun pulang ke rumah. Sampai je kat rumah, kek kami sembunyi dulu dalam kereta. Eh mana ada surprise, sikit sikit je. Sikit apa sampai cair kek tu.

Tak sempat nak buka tudung, mak gua dah ajak keluar balik. Pergi makan. Lapar katanya. Kami pergilah makan di kedai biasa. Sebab bajet gua sudah habis. Kehkehkeh.

Masa kat kedai, tengah syok sembang sembang, adik gua tiba tiba mencelah.

"Ayah, Ibu, Cik Usop kirim salam. Tadi jumpa dia."

Ayah gua dah buat muka kurius.

"Jumpa kat mana?"

"Err..err..Kat kedai makan tadi."

"Eh, kedai makan mana? Dah makan ke tadi?"

"Alaaa ayah ni..Baru nak buat surprise. Kan dah tak jadi!" Gua jadi emo tiba tiba dan seterusnya membocorkan sedikit surprise yang kami plan tu. Padahal ayah tak kata apa pun.

"Kahkahkah! Dah bocor rahsia!" Okay ayah menang. Fine!

Balik je rumah, gua pun terus je bawa kek keluar letak depan ibu dan ayah suruh setup sendiri tempat. Sebab gua merajuk.

Tak ada lah. Tipu je.

Gua dengan adik adik gua setup meja. Pasang lilin. Paksa ibu dengan ayah duduk rapat rapat sikit sambil sama sama pegang pisau. Ibu dengan ayah tersangat lah bermacam macam perangainya malam tu. Mengantuk lah. Boring lah. Nak baring lah. Nak tengok tivi lah. Dan dan!


Tengok tu. Ibu time time ni nak tidur. Ayah pula nak pegang pisau sorang sorang. Sila abaikan lighter tu.

Baju ayah gua pakai tu baju yang gua bagi. sampai ke hari ni tak nak tukar. Pagi pagi tadi gua tengok dia terus pakai baju tu balik. Ibu pula taknak pakai perfume. Takut habis katanya.




Comel!


***


Petang ni dah nak balik Serdang balik. Siapa nak teman jalan empat jam??





4 comments:

gedek! said...

Kamu anak yang baek....

Harapan supaya anak uncle buat benda yang sama satu hari nanti...

Hijau dinding dan hijau langsir sangat mengasyikkan! Sangat kontemporari!

Amalina dan Benda Kecil said...

jadi anak aku.

Melancholic Fool said...

sangat terharu dengan ini post...


U turned out well....

I am sooo thankful to have u as a friend...

tacing tetibe,.. tsk.. tsk...

Aisha said...

Kewl jek gambar tu. hehehe