Thursday, August 27, 2009

seorang diri

Tengah sedap melayan tidur semalam di kala hujan ribut taufan melanda, tiba-tiba masuk satu SMS dengan nada dering polifonik telefon bimbit satu kaler aku itu. Oh adikku Munah rupanya. Potong stim betul. Nasib baik adik beradik. Nasib baik juga tengah bulan puasa ni. Kalau tak pandai-pandai lah agak apa yang akan berlaku. Malas nak cerita.

***

"Akak bila nak balik?"

"Akak tak boleh balik lagi minggu ini. Ada training."

***

Menetes air mata mereply SMS oh adikku Munah itu. Cilakak! Dan dan la time semua orang balik kampung nak ada training. Kosong rumah bai. Budak-budak semua dah awal-awal tempah tiket pesawat macam nak balik raya dah. Ini sudah dua kali delay balik kampung. Pesawat aku macam dah nak naik angin akibat dua kali tangguhan. Kalau tiga kali delay mau resign pilot tu agaknya.

Aku buka puasa seorang diri weekends ni. Harap jangan siapa-siapa cari gaduh. Jangan juga main lagu raya depan aku. Buruk padahnya. Kalau offer belanja buka puasa tak apa. Aku akan mampu tersenyum nanti. Jasamu dikenang.

5 comments:

kamarul said...

di hari raya, terkenang daku kpd si dia, kmpg ku indah nun jauh disana, ayah serta bonda ku.

m.a.n.n.e.q.u.i.n said...

haiyaaaakkk!!! karate tulang belakang ko!!

shima said...

cian buke pose sowg2.xpe nnt membe2 balik lar okay.

Melancholic Fool said...

jom buka pose jom... nak?

Siti Nurul Jannah Fital said...

SAMPAI KE HARI NI AKU MASIH BELOM DENGAR SATU PON LAGU RAYA KEUDARA..
AKU DENGAR RADIO HARI2 GAK..AGAKNYEE DERANG DAH INSAF..HEHEHHE